Recepty

CELOZRNNÉ PLACKY ČAPÁTI

Čapáti jsou 

tradičním indickým pokrmem, někdy se také říká "chlebem". Pečou se na suché pánvi, bez použití oleje a k jejich přípravě stačí pouze mouka, voda a sůl. Neobsahují droždí ani žádná další kypřidla. Nejlepší jsou teplé a čerstvé, ihned po upečení. Jejich příprava je nenáročná, ale chce to praxi a nevzdat to po prvním neúspěchu. Když se první placka nafoukne, tak to je veliká radost! 

Základní recept (na 10 ks placek)

Potřebujete:

  • 330 g celozrnné hladké mouky
  • 170 ml vody
  • 5 g soli
  • olej na potření

Příprava

  • V robotu či ručně uhněťte těsto (1 bochánek) a nechte ho cca 20 minut v lednici pod vlhkou utěrkou odpočinout. Těsto by mělo být celistvé, "bez jizviček".
  • Rozpalte si pánev a připravte vál, na kterém budete placky válet. Vál trochu pomoučněte moukou.
  • Z těsta postupně odebírejte menší kousky, které tvarujte nejprve do placiček a potom je rozválejte do stejně silné placky.
  • Pečte po obou stranách na sucho na pánvi. Nejprve upečte první stranu, potom druhou a nakonec pečte znovu první stranu a pomocí utěrky placku nafukujte.
  • Po upečení placky potřete jemnou vrstvou oleje, aby zůstaly vláčné.

Tohle si určitě pohlídejte ...

  • Nejlepší je čestvě namletá celozrnná mouka na mlýnku; pokud ho nemáte, skvěle se hodí celozrnná hladká špaldová mouka Pernerka (žlutá) nebo jiná celozrnná jemně mletá mouka.
  • Množství vody je orientační, každá mouka je trochu jiná, má jinou hrubost, i když jí melete stejně nebo kupujete stejný typ. Vodu proto přiléváme postupně.
  • Pro krásně žluté placky použijte špetku mleté kurkumy.
  • Těsto v misce, ale třeba i dopředu připravené malé placičky je potřeba udržovat ve vlhku, aby neoschlo. Ideální je mokrá utěrka.
    Když těsto oschne, jakoby se "scvrkne" a ztvrdne a potom v těchto místech se placky nenafukují.
  • Jak to udělat, aby všechny placky byly stejné? Postavte místu s těstem na váhu a odebírejte stále stejné množství. Osvědčilo se mi 1 placka = 50 g těsta.
  • Pro nafukování placek je potřeba mít správnou (dost vysokou) teplotu pánve. Ta obvykle přijde po upečení první placky. Proto se první placka zpravidla úplně nenafukuje. Až se pečení rozjede, jde to jak "po másle".
  • Placku z 1. na 2. stranu obracejte až tehdy, jsou-li na ní maličké bílé flíčky.
  • Placku z 2. strany na 1. obracejte, až když se začíná lehce nafukovat.
  • Placku nafukujte rukou pomocí čisté utěrky, malého hadříku nebo ubrousku.
    Chce to trochu cviku, abyste postupně nafoukli celou placku, pracovali se vzduchem uvnitř placky a dostali ho do celého placky. Pokud se stane, že vznikne díra, musíte jí utěrkou přimáčknout k pánvi a zamezit tak utíkání vzduchu z placky ven.
  • Upečené placky je vhodné do servírování udržovat v teple.
    Osvědčilo se mi je zabalit do utěrky a dát to trochu vyhřáté trouby nebo do termosky.
  • K potření používám různé typy za studena lisovaných olejů.
    Ráda používám lněný olej, který ne všichni členové rodiny milují, ale na plackách to nikomu nevadí.

Jak si to v kuchyni zorganizovat?

  • Připravujete-li placky na oběd nebo večeři, dá se vše dobře naplánovat.
    Pokud potřebujete placky na snídani nebo svačinu (kterou děláte ráno), připravte si těsto již večer a přes noc ho nechte odpočívat v lednici.
  • Potřebujete-li udělat placky na rychlo, vynechte odpočívání těsta v lednici.
    S těstem se sice hůře pracuje, ale jde to také.
  • Zjistíte-li narychlo, že vám chybí svačina do školy, jednu, dvě i tři placky uděláte v malé mističce, kde smícháte mouku s vodou a vařečkou nebo rukou.
  • Jak si lehce spočítáte, kolik potřebuje mouky a vody pro určité množství placek?
    Pokud 1 placka = 50 g těsta, tak např. pro 8 placek potřebujete 400 g těsta. 2/3 tvoří mouka a 1/3 (větší 1/3) tvoří voda. Tzn. 400/3*2 = cca 260 g mouky a 140 ml vody.